Vervoer in Marokko

Het merendeel van de toeristen die een bezoek brengen aan Marokko komen met het vliegtuig naar het land toe. Toch komen er ook ieder jaar behoorlijk wat mensen met de auto naar Marokko. In de meeste gevallen gaat het hierbij om Nederlanders met Marokkaanse wortels die op familiebezoek gaan. Zo kan het dus voorkomen dat je tijdens je rondreis in Marokko ineens een Nederlands kenteken voorbij ziet komen. In Marokko kun je jezelf het makkelijkst verplaatsen met een huurauto. De wegen zijn er over het algemeen redelijk tot goed en het verkeer is er te vergelijken met de landen in het zuiden van Europa. Wil je liever niet zelf rijden in Marokko, dan kun je natuurlijk ook gebruik maken van het openbaar vervoer. Al is de kwaliteit hiervan niet te vergelijken met wat wij in Nederland gewend zijn.Autorijden in Marokko

De staat van het merendeel van de wegen in Marokko is zo goed dat je zonder al te veel problemen een langere rondreis door het land kunt maken. De verkeersregels in Marokko zijn bijna gelijk aan die met Nederland; alleen de rotondes kunnen nog wel eens voor de nodige spannende momenten zorgen. Verkeer op de rotonde heeft er geen voorrang, maar dat is niet op iedere rotonde hetzelfde. De grotere steden kunnen behoorlijk druk zijn en rijbanen lijken eerder aangegeven als optie dan iets waar je tussen moet rijden. Eenmaal gewend aan het wat ‘losse’ verkeer in de grotere steden zullen de doorgaande wegen tussen de bekendere toeristische plaatsen prettig aanvoelen. De wegen zijn ruim opgezet en goed van kwaliteit. Alleen in het Atlas- en Rifgebergte kan het asfalt nog wel eens van slechte kwaliteit zijn. Tijdens werkzaamheden aan de wegen in deze gebergtes kan het voorkomen dat je kilometerslang op zanderige paden moet rijden. Zorg er wel voor dat je een goede routeplanner en kaart meeneemt, zodat je niet afhankelijk bent van de wegwijsborden. Deze kunnen nog wel eens voor verwarring zorgen.

Petit taxi

De petit taxi is vaak de makkelijkste en goedkoopste manier om van a naar b te komen. Voor slechts enkele euro’s kun je bijna een hele stad doorrijden. Ze zijn ook handig als je met de huurauto de weg kwijt bent. Huur een petit taxi en hij zal je naar je plaats van bestemming brengen. In een petit taxi mogen slechts drie passagiers, in geen enkel geval zal hiervan afgeweken worden. Spreek van tevoren altijd een vaste prijs af of let erop dat de meter wordt aangezet. Zo voorkom je discussies achteraf. Het is ook niet toegestaan voor een petit taxi om buiten de stadsgrenzen te komen. Voor langere afstanden ben je aangewezen op de gewone duurdere taxi’s.

Taxi

De gewone taxi is in de meeste gevallen alleen bestemd voor de toeristen die wat luxueuzer door Marokko willen reizen. De prijzen van een dergelijke taxi liggen behoorlijk hoger dan die van een petit taxi, maar dan zit je wel in een schone en veilige auto.

Verkeerscontroles

Tijdens een rondreis door Marokko kom je behoorlijk wat verkeerscontroles tegen. Vak gaat het hierbij om steekproeven die gehouden worden bij stadsgrenzen. Meestal als ze zien dat je een toerist bent kun je zonder al te veel problemen doorrijden zonder dat er vervelende vragen gesteld worden. Op strategische punten staat de politie ook te controleren op snelheid. Ze doen dit in de meeste gevallen doormiddel van lasercontroles. Heb je de pech dat je een boete krijgt; dan mag je deze gelijk contant afrekenen. Vraag altijd wel even om een bonnetje. Dit kan een positieve invloed hebben op de hoogte van de boete, dat is tenminste onze ervaring.

Parkeren

Op de meeste plaatsen in Marokko hoef je geen parkeerkaartje te kopen. De plaatsen waar dit wel verplicht is, zijn te herkennen aan de blauwe strepen en de borden. Als je vergeten bent om een kaartje kopen dan is de kans aanwezig dat je een wielklem krijgt. Gelukkig is dit doormiddel van een telefoontje vaak snel en voor enkele euro’s opgelost.

Openbaar vervoer

Er zijn twee grote spoorlijnen te vinden in Marokko. Een loopt van Tanger naar Marrakesh en doet onderweg onder andere de steden Rabat en Casablanca aan. De andere loopt van Nador naar Marrakesh en doet onder weg Meknes en Fez aan. De prijzen voor de tickets zijn niet heel hoog, maar ook niet goedkoop te noemen, Vanwege de lange reistijden rijden er op de verschillende trajecten ook slaaptreinen.

Een minder prettige manier van openbaar vervoer in Marokko is de bus. De verschillende buslijnen zijn lastig te onderscheiden en de bussen zijn vaak volgepropt met locals die van alles mee in de bus nemen. De bus is echter wel de goedkoopste manier om een rondreis door Marokko te maken.

Fietsen

Marokko is niet het eerste land waar je aan denkt als het om fietsvakantie gaat. Toch is is het land in opkomst als fietsbestemming. De doorgewinterde fietser kan er prachtige fietstochten maken door het Atlasgebergte. De wegen zijn niet overal van even goede kwaliteit; toch zijn wij tijdens onze rondreis door Marokko behoorlijk wat toeristen tegengekomen die bezig waren een meerdaagse fietstocht. Zijn deze bergen wat te heftig voor je, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een van de steden te verkennen met de fiets. Zo biedt Baja Bikes in Marrakesh een fietstocht aan met een Nederlandse gids. Tijdens deze fietstocht door de smalle straatjes van Marrakesh kom je op plaatsen waar je anders nooit zou komen en doe je onderweg de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad aan.