Steden en dorpen in Marokko

Er zijn in Marokko behoorlijk wat grotere steden en plaatsen te vinden. De grootste, Casablanca, heeft meer dan drie miljoen inwoners. Dit is samen met Fez de enige stad die meer dan een miljoen inwoners heeft; al zal het niet lang meer duren voordat de steden Tanger en Marrakesh ook deze grens zullen passeren. Meknes, Rabat en Oujda zijn een stuk kleiner, maar nog best grote steden met ongeveer een half miljoen inwoners. Het merendeel van de steden in Marokko hebben ongeveer dezelfde opzet. Het hart van de stad wordt gevormd door de historische medina. De wijken hieromheen worden steeds moderner tot je uiteindelijk in de buitenwijken van de stad terechtkomt. In deze buitenwijken zijn vaak alleen goedkope flatgebouwen te vinden en die kun je als toerist het beste mijden. In de ongerepte binnenlanden van Marokko zijn er behoorlijk wat kleinere steden, dorpen en gehuchten te vinden. De mooiste dorpen kom je tegen in het zuidoosten van het land. Vaak bestaan ze uit historische kashba’s met eromheen simpele lemen huisjes.Rabat

Rabat is de hoofdstad van Marokko en één van de vier koningssteden. Het is de stad waar de huidige koning van Marokko het meest te vinden is. Als de koning thuis is, kun je dit zien aan de vele politieagenten die langs de verschillende doorgaande wegen in en rond de stad te vinden zijn. De belangrijkste toeristische trekpleister van Rabat is de Oudaïakasba. Deze historische wijk is te vinden in het uiterste noordoostelijke deel van de stad en kijkt uit over de wadi Bou Regreg en de stad Salé. Loop je als toerist door deze wijk dan is er altijd wel iemand die je de weg wil wijzen en als gids wil dienen. Naast deze wijk ligt de Kashba van Rabat. Andere bekende bezienswaardigheden zijn de Hassantoren, het Mausoleum van Mohammed V, de kathedraal van Saint-Pierre en natuurlijk de oude medina.

Marrakesh

Marrakesh is de bekendste en drukstbezochte stad van Marokko; jaarlijks komen er vele miljoenen toeristen naar de stad om zich even helemaal onder te dompelen in de Marokkaanse cultuur. Het centrum van de stad wordt gevormd door de medina, met als kloppend hart het Djemaa el Fna. Dit plein is overdag gevuld moet kraampjes, slangenbezweerders, waterverkopers die maar al te graag met je op de foto willen en acrobaten. In de avond krijgt het plein een heel ander uiterlijk en is het hele plein gevuld met eetkraampjes. De minaret van de Koutoubiamoskee torent boven het gehele historische centrum uit en kan dienen als baken als je dreigt te verdwalen in een van de souks. De belangrijkste bezienswaardigheden van Marrakesh zijn de verschillende soeks, het paleis Bahia, de Koutoubahia moskee, de Djemaa el Fna, de Ben Joesoefmadrassa, het El-Badipaleis en de Saaditombes. De stad Marrakesh heeft door het vele toerisme wel iets van zijn oorspronkelijke karakter verloren, maar dit maakt de stad goed door zijn diversiteit.

Vind de leukste stedentrip naar Marrakesh op Tui.nl

Fez

Fez is na Marrakesh de beste en drukstbezochte van de vier koningssteden. Qua grootte is het de derde stad van het land en vanwege zijn belangrijke historische waarde en het feit dat de stad gezien wordt als de religieuze hoofdstad van Marokko, is de medina van Fez in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst. Wil je Fez gaan verkennen, dan kun je dit het beste met een gids doen. De wirwar van straatjes (het schijnen er meer dan 9.000 te zijn) is onophoudelijk waardoor je continue zal verdwalen. Zelfs de kaarten op je mobiel weten op den duur geen raad meer. De belangrijkste bezienswaardigheden van Fez zijn de Al-Attarine Madrasa, de Madrassa Bou Inania, het Musée Dar el-Batha, de Karaouïnemoskee en de leerlooiers van Fez. In de medina van Fez zijn er verschillende traditionele riads te vinden waar je in alle luxe even kunt ontsnappen van de hectiek van de stad. De nacht doorbrengen in een dergelijke riad is alsof je een reis door de tijd hebt gemaakt.

Essaouira

Een voorlopig nog onontdekte parel aan de kust van Marokko is de stad Essaouira, of zoals de stad vroeger bekend stond onder de naam Mogador. De stad was ooit een toevluchtsoord voor hippies in Marokko. Nog steeds zijn er opvallend veel kunstenaars is de stad te vinden. Belangrijkste bezienswaardigheden van Essaouira zijn de oude stadswallen, de oude medina, de joodse begraafplaats en de grote moskee. Door de ligging van de stad aan de Atlantische Oceaan en het wat meer vlakke achterland, wordt Essaouira meer dan andere steden aangedaan door passaatwinden. Dit zorgt ervoor dat de stad een microklimaat heeft dat aangenamer is dan veel andere plaatsen in het land.
Hoelang Essaouira nog een minder populaire bestemming is zal afwachten zijn, aangezien de stad gebruikt is bij opnames voor de populaire serie “Game of Thrones”.

Meknes

Meknes is de kleinste en de minst bekende van de vier Marokkaanse koningssteden. De geschiedenis van de stad gaat terug tot de middeleeuwen. Het waren de Almoraviden die op deze plaats de eerste permanente nederzetting bouwden. Door de eeuwen heen groeide de stad uit tot één van de belangrijkste van het land, ten tijde van het Rijk der Alawieten is het zelfs even de hoofdstad geweest. In deze periode werden enkele van de mooiste bouwwerken van Meknes gebouwd. De stadsmuren van Meknes en zijn rijkelijk versierde poorten hebben er mede voor gezorgd dat Meknes tegenwoordig terug te vinden is op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Met name de Bab Mansourpoort kent geen gelijke. Een ander belangrijk bouwwerk in Meknes is het Mausoleum van Moulay Ismail. Het historische centrum van Meknes is veel kleiner dan die van de andere koningssteden. Hierdoor is het goed te doen om in slechts enkele uren de belangrijkste delen van de stad te zien.

Chefchaouen

Chefchaouen is een stad in het noorden van Marokko. Chefchaouen staat bekend als de blauwe stad, want zo goed als alle huizen in de stad zijn indigoblauw geschilderd. Van oorsprong werd dit gedaan om aan te geven in welke huizen er Joodse families woonden. Tegenwoordig wonen er bijna geen Joden meer in de stad, maar toen de huidige inwoners erachter kwamen dat de blauwe kleur een grote aantrekkingskracht heeft op toeristen, hebben bijna alle inwoners hun huizen blauw geschilderd. De belangrijkste bezienswaardigheden in Chefchaouen zijn; de grote moskee, place Uta el-Hammam, de oude Fondouk en de historische medina.Ouarzazate

Ouarzazate is een stad in het zuiden van Marokko tussen het Anti-Alta en het Hoge Atlasgebergte in. Het authentieke Ouarzazate staat bekend als het Hollywood van Marokko. In en om de stad zijn in de loop der jaren enkele van de bekendste Hollywoodfilms allertijden opgenomen. De bekendste is waarschijnlijk ‘Lawrence of Arabia’ uit 1962. Andere kaskrakers die hier helemaal of deels zijn opgenomen zijn ‘The Mummy’, ‘Gladiator’, ‘Alexander’, ‘Babel’ en ‘Sex and the City 2’. Rondom de stad zijn er meerdere filmstudio’s te vinden, die jammer genoeg niet opengesteld zijn voor toeristen. Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Ouarzazate en Hollywood, dan kun je wel een bezoek brengen aan het filmmuseum in het centrum van de stad. Een andere belangrijke bezienswaardigheid in de stad is de Taourirt Kashba.

Agadir

De stad Agadir is te vinden in het zuidwesten van het land, aan de Atlantische Oceaan. Agadir is de grootste en belangrijkste badplaats van het land. Agadir is aan het begin van de zestiende eeuw gesticht door de Portugezen. Veel van de oude stad is tijdens twee grote aardbevingen in de vorige eeuw verloren gegaan. Mede hierdoor heeft Agadir in tegenstelling tot veel andere steden in Marokko een modernere uitstraling. De oude medina is nog wel helemaal in zijn oude glorie te bewonderen. Een ander belangrijk historisch gebouw dat bewaard is gebleven is de Kashba van Agadir. Ondanks het feit dat Agadir de belangrijkste badplaats van het land is, komen er maar weinig buitenlandse toeristen naar de stad. Het zijn vooral Marokkanen die in Agadir op het strand te vinden zijn.

Casablanca

Casablanca is de grootse stad van Marokko. Deze is te vinden in het centraal-westelijke deel van het land. De stad wordt gezien als de zakelijke motor van het land. Lang is Casablanca een kleine nietszeggende stad geweest; het was tijdens de Franse kolonisatie dat de stad uitgroeide tot één van de belangrijkste steden van het land. In het begin van de vorige eeuw is de stad in korte tijd snel groter geworden. Dit was ten tijde van de art nouveau en art deco periode, waardoor Casablanca heel anders aandoet dan veel andere Marokkaanse steden. Nog steeds zijn er verschillende façades in deze stijl te vinden. De mooiste gebouwen uit deze periode zijn het postkantoor en het gerechtsgebouw. De belangrijkste toeristische trekpleister van de stad is de Hassan II-moskee, de enige moskee die is opengesteld voor niet-moslims. Andere bezienswaardigheden in Casablanca zijn de oude medina, de nieuwe medina en de boulevard Mohammed V.