Klimaat en beste reistijd voor Marokko

Ondanks het feit dat Marokko in het noorden van Afrika te vinden is en het land over een uitstekend klimaat beschikt is dit voor de meeste toeristen niet de belangrijkste rede om naar het land af te reizen. Natuurlijk zijn een groot deel van jaar de stranden van Marokko gevuld met toeristen en locals, maar de meeste toeristen zijn te vinden in de binnenlanden van Marokko om wat van de bijzondere natuur van het land op te snuiven. Ook voor dit soort vakanties is het belangrijk om je van tevoren wat te verdiepen in het klimaat van Marokko, al is dit alleen maar om te bepalen welke periode je het beste een bezoek kunt brengen aan dit bijzondere land.



Het klimaat van Marokko

Er komen in Marokko verschillende klimaatsoorten voor. In het noorden en noordwesten van het land komt het mediterraan klimaat voor. Dit klimaat wordt sterk beïnvloed door de Middellandse zee in het noorden, maar ook door de siroccowinden die uit het zuiden en zuidoosten komen. In het zuiden en zuidoosten van Marokko komt het woestijnklimaat voor. De hogere delen van het Atlasgebergte vormen de duidelijke scheidslijn tussen deze twee klimaatsoorten. Zo gauw je over de hoogteheuvelkammen bent gereden zie je het landschap veranderen en voel je tegelijkertijd dat je in ander klimaat terecht bent gekomen. In het zuiden en zuidoosten van Marokko kunnen de temperaturen behoorlijk oplopen en is neerslag een unicum. In het centrale deel van Marokko komt een landklimaat voor. Dit klimaat kenmerkt zich door de extremen verschillen die er op jaarbasis kunnen voorkomen. In het westen van het land komt het maritieme klimaat voor. Deze klimaatsoort wordt beïnvloed door de Atlantische Oceaan en kent veel minder extreme temperatuurschommelingen dan het landklimaat.

Regen

Neerslag is niet het eerste waar je aan denkt bij Marokko, toch zijn er delen van het land waar de jaarlijkse neerslag te vergelijken is met die in Nederland. Deze plaatsen zijn meestal te vinden in de buurt van het Atlasgebergte. De meeste neerslag kun je verwachten in het Noordelijke, centrale en westelijke deel van Marokko. Zo kent de stad Fez per jaar behoorlijk wat dagen met neerslag. Ditzelfde geldt voor kustplaatsen als Rabat en Casablanca. Over het algemeen kan gesteld worden dat de eerste en laatste maanden van het jaar de natste zijn en dat de in zomermaanden de droogste periode van het jaar is. In de zuidoostelijke deel van Marokko valt gemiddeld genomen de minste neerslag.

Wind

Er komen in Marokko behoorlijk wat verschillende windsoorten voor. De bekendste is waarschijnlijk de Sirocco. Deze wind neemt droge warme lucht mee vanuit de Sahara. Als deze wind over Marokko waait kan het kwik zomaar met tien graden stijgen. Vanuit Marokko steekt deze wind de Middellandse zee over en kan tot in Frankrijk voelbaar zijn. Een andere woestijnwind is de Sahel. Deze wind komt uit de Sahel-regio en heeft ongeveer dezelfde uitwerking op het land. De derde woestijnwind is de Cergui, deze wind is warm in de zomermaanden en koud in de winters. De Cergui staat bekend als een extreem stoffige wind. Andere winden die in en om Marokko waaien zijn de Levante en de Vendavale in het noorden en de Gharbi, een koude westenwind.

Warme hete zomermaanden

De zomermaanden in Marokko kunnen extreem warm zijn. In de plaatsen en steden in het zuiden en zuidoosten van het land zijn temperaturen van veertig graden Celsius en hoger eerder de regel dan de uitzondering. Dit met name in de gebieden in de omgeving met de grens met Mauritanië. De andere delen van Marokko zijn over het algemeen iets koeler. Zo schommelt de dagtemperatuur bij de kustgelegen plaatsen in de zomermaanden rond zevenentwintig graden Celsius en in de centrale delen is het slechts enkele graden warmer. In het hooggebergte ligt de gemiddelde dagtemperatuur zelfs in de zomermaanden niet boven de twintig graden Celsius en heb je in extreme gevallen in de zomermaanden nog kans op nachtvorst.

Koele zachte winters

De wintermaanden in Marokko zijn over het algemeen zacht en aangenaam te noemen. Op de meeste plaatsen komt het kwik overdag niet of nauwelijks onder de vijftien graden Celsius uit. In de avond en nacht kan het dan wel flink afkoelen. De wintermaanden zijn ook de natste maanden van het jaar. Deze combinatie zorgt ervoor dat Marokko niet geschikt is als winterzonbestemming. In het Atlas- en het Rifgebergte ligt de gemiddelde temperatuur in de wintermaanden zo laag dat er enkele skigebieden te vinden zijn. Deze skigebieden zijn op geen enkele manier te vergelijken met die in Frankrijk, Oostenrijk of Zwitserland, maar worden steeds populairder onder de lokale bevolking.

Weersextremen

De koudste temperatuur in Afrika ooit gemeten was -23,9 graden Celsius. Dit gebeurde in het Atlasgebergte in Marokko. Ook de verschillende winden die over Marokko waaien kunnen voor de nodige weersextremen zorgen. Zo kan het kwik binnen vijf minuten in extreme gevallen vijftien graden stijgen. Dit gebeurt vaak in combinatie met onweer of andere extremen weersverschijnselen. Deze extreme temperatuurverschillen zijn vaak van korte duur en duren zelden langer dan een uur.

Klimaatstatistieken

Op basis van langjarige gemiddeldes worden er klimaatstatistieken samengesteld. Normaliter is dat over de laatste drie hele decennia. Wil je de klimaatgegevens van andere bestemmingen in Marokko zien? Ga dan naar klimaatinfo Marokko waar je de klimaatinformatie van verschillende plaatsen in Marokko kunt bekijken