Handig om te weten

Voordat je een bezoek brengt aan Marokko is het handig om er al het één en ander aan informatie over Marokko op te zoeken. Zo voorkom je onaangename verrassingen zodra je in Marokko aankomt. Hoe zit het bijvoorbeeld met gezondheid, lokale gewoontes en de douaneformaliteiten? Hoeveel tijdsverschil is er tussen Marokko en Nederland? Mag je roken in restaurants en bars? Hoe zit het met geld en fooien? Op al dit soort praktische vragen wordt op deze pagina met Marokko reisinformatie antwoord gegeven.



Douane & documenten

Om Marokko te bezoeken heb je een geldig paspoort nodig. Bij binnenkomst in Marokko moet je paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn. Voor een verblijf korter dan 3 maanden heb je geen visum nodig. Wel dien je voor aankomst in Marokko een arrival-formulier in te vullen. Bij binnenkomst en vertrek ontvang je een stempel in je paspoort. Let op: kinderen hebben een eigen paspoort nodig.

Vaccinaties

Als je niet zeven dagen voor vertrek in een Gele Koortsgebied bent geweest, dan gelden er geen verplichte vaccinaties voor je bezoek aan Marokko. Wel wordt de vaccinatie tegen hepatitis-A aangeraden voor een vakantie naar Marokko.

Geloof

Bijna negenennegentig procent van alle Marokkanen is moslim. Een klein deel van de Marokkanen is christen of jood. Dit wil in praktijk zeggen dat je vijfmaal per dag de moskee zal horen en dat op vrijdag een deel van het openbare leven stil zal liggen. Als je het land tijdens de ramadan bezoek zal eten in het openbaar lastig zijn.

Drinkwater

Het drinken van kraanwater wordt vanwege gezondheidsrisico’s afgeraden. Wie water wil drinken moet mineraalwater uit flessen nuttigen. Pas ook op met ijsklontjes, want die kunnen ook van kraanwater gemaakt zijn.

Drugs

Het invoeren, bezitten, gebruiken en verhandelen van alle soorten drugs is verboden.

Alarmnummers

In het geval van nood kun je gebruik maken van de volgende telefoonnummers
– Politie: 19
– Militaire politie : 177
– Brandweer: 15
– Ambulance: 15

Elektriciteit

In Marokko is er sprake van 220 volt / 50 Hz wisselstroom. In vrijwel alle gevallen kunnen de stekkers van onze Nederlandse apparaten zonder enige problemen ingeplugd worden. Je kunt dus zonder problemen al je apparatuur opladen. Opvallend is wel dat in de meeste hotelkamers in Marokko er weinig stopcontacten te vinden zijn. Het spreek natuurlijk voor zich dat als je van plan bent om in de woestijn te gaan slapen je er geen stroom hebt in je tent.

Feestdagen

Marokko kent een aantal islamitische feestdagen zoals Ramadan, het Suikerfeest en het Offerfeest. Tijdens de vastenmaand Ramadan heb je ook in Marokko te maken met aangepaste openingstijden en een andere sfeer. Overdag is het dan minder druk op straat terwijl na zonsondergang het leven echt op gang komt. Restaurants en terrasjes zijn overdag veelal, maar niet allemaal gesloten. Toeristen kunnen tijdens de Ramadan wel gewoon eten en drinken in Marokko. Alcohol wordt er dan echter niet geschonken.

Een overzicht van feestdagen in Marokko:
1 januari – Nieuwjaar
1 mei – Dag van de Arbeid
23 mei – Nationale Feestdag
30 juli – Feest van de Troon
21 augustus – Verjaardag Mohammed VI
18 november – Onafhankelijkheidsdag

Fooien

Bij restaurants is een fooi van 5 tot 10% gebruikelijk. Bij een drankje rond je af naar boven. Dit geldt ook voor taxichauffeurs. Dit natuurlijk alleen als de geleverde diensten naar behoren zijn uitgevoerd. Een chagrijnige ober, een slecht poetsend kamermeisje of een taxichauffeur die je met een behoorlijke omweg naar je plaats van bestemming brengt verdient geen fooi.

Fotograferen en filmen

Niet iedereen is ervan gediend om vastgelegd te worden op foto of video. Vraag daarom eerst toestemming aan de persoon die je op de foto wilt zetten. Je zou niet de eerste zijn die met een boos persoon te maken krijgt omdat die ongewild gefotografeerd wordt. Bij straatartiesten en slangenbezweerders geldt dat fotograferen je geld kost. Zorg er daarom voor dat je wat kleingeld op zak hebt voor het geval je zulke mensen vast wilt leggen. Zelfs als je ze wat kleingeld hebt gegeven zal dit in de meeste gevallen niet genoeg zijn. Ze zullen de discussie aan willen gaan hoeveel ze dachten te krijgen. Het beste kun je deze oplichters links laten liggen. Militaire objecten, vliegvelden en stuwdammen mogen niet gefotografeerd worden. Pas ook op met het fotograferen van politieagenten en soldaten in uniform.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit in Marokko is strafbaar en er kunnen gevangenisstraffen tot drie jaar voor gegeven worden en een geldboete. Volgens een waarschuwing van de Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken moeten ook buitenlanders hiervoor uitkijken tijdens een vakantie in Marokko.

Geld

In Marokko betaal je met de Marokkaanse dirham. Eenmaal aangekomen in Marokko kun je euro’s wisselen tegen dirhams of geld pinnen uit een van de geldautomaten. Let op dat je je pas tijdelijk hebt vrijgegeven voor pinnen buiten Europa. Bij steeds meer banken is het standaard niet meer mogelijk om buiten Europa geld te binnen. Je moet via onlinebankieren je pas tijdelijk deblokkeren voor geldopnames buiten Europa. Er zijn in de grotere steden opvallend veel pinautomaten te vinden. Bij de meeste banken hoef je geen transactiekosten te betalen. Sommige vragen echter enkele euro’s voor het opnemen van contant geld. Het is op veel plaatsen niet mogelijk om met een pinpas of creditcard te betalen; zorg er dan ook altijd voor dat je voldoende contanten op zak hebt. Weet je niet zeker of je in een winkel of restaurant met kaart kan betalen, vraag het dan even op voorhand. Zo kom je nooit voor verassingen te staan.

Wil je de huidige wisselkoers van de Marokkaanse dirham ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je ponden bestellen, zodat je bij aankomst in Marokko niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Internet/wifi

De ontvangst voor je mobiele telefoon is op de meeste plaatsen in Marokko erg goed tot uitstekend. In de wat meer afgelegen plaatsen is het bereik niet altijd optimaal en in de woestijn is er helemaal geen bereik. Wil je zo goedkoop mogelijk gebruik maken van internet in Marokko dan kun je het beste een lokale simkaart kopen. Voor enkele euro heb je voldoende MB’s om het tijdens je vakantie uit te kunnen houden. Is dit te veel gedoe voor je, dan kun je ook gebruik maken van de openbare netwerken bij hotels, restaurants en andere openbare instanties. In veel gevallen is het netwerk versleuteld, de code is meestal wel ergens te vinden, zo niet dan kun je dit zonder problemen aan iemand vragen.

Kleding

Marokko is een moslimland, dus pas je kleding hierop aan. Dit doe je niet alleen voor de bewoners van het land, maar ook voor jezelf. Je loopt niet op je gemak door een stad of dorp in je korte broek of hemdje terwijl de rest van de mensen op straat in lange kleding of gesluierd loopt. Probeer niet te bloot over straat te gaan. Voor vrouwen betekend dit, dat de broek of rok tot over de knie moet zijn en de schouders bedekt. Ook diepe decolletés en doorschijnende kleding worden er niet gewaardeerd. Voor de heren geldt dat korte broeken eigenlijk niet kunnen en datzelfde geldt voor hemdjes. Het is niet zo dat er geen plaatsen zijn in Marokko waar je met een korte broek over straat kunt. Dit zijn er eigenlijk best wel wat, maar kijk wel even goed wat de andere mensen op straat aanhebben. Bij het bezoeken van musea, openbare gebouwen en religieuze plekken wordt er verwacht dat schouders, buik en knieën bedekt zijn. Dit geldt zowel voor vrouwen als voor mannen.

Taal

De officiële taal in Marokko is Arabisch. Daarnaast spreekt het grootste deel van de bevolking ook Frans. Met Engels kun je je soms ook redden, maar ga er niet standaard vanuit dat iedereen Engels spreekt.

Tijdsverschil

Marokko ligt in de tijdzone UTC. Marokko kent geen zomertijd. Tijdens de winter is het in Marokko 1 uur vroeger dan in Nederland. Zodra bij ons de zomertijd ingaat (laatste zondag van maart) bedraagt het tijdsverschil twee uur. Dit blijft zo tot bij ons eind oktober de wintertijd weer ingaat.

Veiligheid

Het Noordelijke deel van Marokko is een veilige bestemming; voor de westelijke Sahara geldt dat er veiligheidsrisico’s zijn. Het grensgebied met Mauritanië is zeer onrustig en alle reizen naar dit gebied worden afgeraden. De grens met Algerije kan soms ook wat onrustig zijn en er wordt tegen reizigers gezegd er extra voorzichtig te zijn. Het merendeel van de toeristen die in Marokko verblijven. Komen niet verder dan het noordelijke deel van het land. Dit deel staat bekend als veilig en hier kun je als toerist zonder problemen alleen een rondreis maken. Natuurlijk moet je wel altijd blijven opletten. Met name in de grotere steden en in de buurt van toeristische bezienswaardigheden kunnen er zakkenrovers en gauwdieven rondlopen.