Bezienswaardigheden in Marokko

Er zijn in Marokko ontzettend veel bezienswaardigheden te vinden. Je zou kunnen zeggen dat het hele land een openluchtmuseum is. Als je met de auto een rondrit maakt door de verschillende delen van het land zal je van de ene verbazing in de andere vallen. Met name de minder bevolkte delen van het land en drukke historische centra zorgen voor een groot contrast. Beide hebben hun eigen charmes en nadelen.
In de grote steden, en met name in de historische centra, zijn er behoorlijk wat gebouwen, moskeeën, Madrassa’s en ruïnes te vinden uit de lange en bewogen geschiedenis van Marokko. Ook in de minder herbergzame binnenlanden van Marokko zijn er tal van bijzondere bezienswaardigheden te vinden. Denk hierbij aan de verschillende verlaten kasba’s, de Sahara en de Dadéskloof.
Er zijn in Marokko zoveel bezienswaardigheden te vinden dat het onmogelijk is om al deze bezienswaardigheden te bezoeken tijdens een vakantie in Marokko. Bepaal van tevoren dus goed wat je wilt zien en hoe je een rondreis in Marokko hierop aan moet passen.



Todrakloof

De Todrakloof is de bekendste kloof van Marokko. Het is een van de drukstbezochte bezienswaardigheden in het zuiden van Marokko. De steile bijna driehonderd meter hoge rotswanden van de kloof geven je het gevoel erg klein en nietig te zijn. Het smalste deel van de kloof is net breed genoeg voor een weg en de rivier. In de kloof zijn verschillende kraampjes te vinden waar locals proberen hun zelfgemaakt juwelen en andere spullen aan de man te brengen. De avontuurlijke toerist kan in de omgeving enkele prachtige wandelingen maken. Je moet er dan wel rekening mee houden dat de paden niet al te best van kwaliteit zullen zijn.

Djemaa el Fna

De markt van Marrakesh, ook wel bekend als de Djemaa el Fna, is de bekendste en drukstbezochte bezienswaardigheid van de stad. De markt is opgenomen op Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van de Unesco. Als je over de markt loopt waan je jezelf in de verhalen van 1001-nacht. Je komt er slangenbezweerders, acrobaten, waterverkopers, hennatatoeëerders en andere schimmige praktijken tegen. Bedenk wel dat iedereen uiteindelijk geld aan je zal willen verdienen. In de ochtend en middag zijn er voornamelijk kraampjes te vinden waar allerlei “authentieke” Marokkaanse producten verkocht worden en in de avond maken deze plaats voor eettentjes waar je de meest exotische producten kunt krijgen. Het mooiste uitzicht over het plein heb je vanaf één van de terrassen die op de daken van de verschillende restaurants rondom het plein te vinden zijn.

Volubilis

De historische stad Volubilis is te vinden net buiten het dorpje Moulay Idriss. Deze voormalige Romeinse nederzetting is terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. De stad is gebouwd op een nog oudere Carthaagse nederzetting en deed indertijd dienst als het bestuurlijk centrum van Romeins Afrika. Volubilis is, anders dan de meeste Romeinse steden, niet verlaten nadat het Romeinse rijk was gevallen. Tot de achttiende eeuw bleven er mensen in de stad wonen. In de achttiende eeuw werd een deel van de stad door een aardbeving verwoest en werden andere delen gesloopt om te kunnen dienen als bouwmateriaal. Als dit niet het geval was geweest was Volubilis misschien wel de best bewaarde Romeinse stad ter wereld geweest. Nog steeds staat er een behoorlijk deel van de zuilen overeind en zijn er in totaal ongeveer dertig mozaïeken te zien.

Dadéskloof

Een van de mooiste autotochten die je in Marokko kunt maken is die door de Dadéskloof. Wij kwamen door deze bijzondere kloof tijdens een autorit van Fez naar Erfoud; een tocht van een uurtje of zes rijden waar je op ongeveer halverwege de Dadéskloof doorkruist. Voor je de kloof binnenrijdt word je eerst nog getrakteerd op enkele prachtige vergezichten. Eenmaal over de pas kom je in de kloof en lijkt het alsof je de Grand Cayon bent binnengereden. De kloof is opvallend groen, door de aanwezigheid van de Dadésrivier. Langs de rivier in de kloof zijn verschillende kleine gehuchten en dorpjes te vinden. Bij het merendeel van deze dorpen lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Vergeet niet een paar keer te stoppen om te genieten van de uitzichten en de eeuwenoude kasba’s.

Hassan II-moskee

De Hassan II-moskee van Casablanca behoort tot de grootste en meest belangrijke moskeeën ter wereld. Het is de enige moskee in Marokko die je als niet moslim mag bezoeken; dit overigens alleen onder begeleiding van een gids. In de immense moskee kunnen 25.000 gelovigen tegelijk bidden en op de buitenplaats van de moskee is nog eens plaats voor ongeveer 85.000 moslims. Tijdens de rondleiding door de moskee krijg je allerlei informatie over de bouw van de moskee, die slechts zeven jaar in beslag nam, de gebruikte materialen en het dak dat op warme dagen geopend kan worden. Alle materialen gebruikt in de moskee komen uit verschillende delen van Marokko. De enige uitzondering hierop zijn de glazen kroonluchters; deze zijn gemaakt in Venetië. Voor een rondleiding door de Hassan II-moskee moet je ongeveer anderhalf uur uittrekken.

Sahara

Bij de plaatsen Merzouga en Zagora kun je met een kameel de woestijn intrekken om er de zonsondergang en zonsopgang te zien. De tocht naar het bedoeïenkamp maak je per kameel of met een 4×4. De bekendste plaats om dit te doen zijn de zandduinen van Erg Chebbi bij Merzouga, deze duinen zijn hoger dan die bij Zagora, maar ook toeristischer. Rondom de hoogste zandduinen zijn er verschillende kampen waar je als toerist kunt overnachten en eten. Na een stevige maaltijd ga je naar je bed om weer vroeg op te staan voor de zonsopgang. Houdt er wel rekening mee dat je voor de mooiste uitzichten soms behoorlijk wat moet klimmen.

Atlasgebergte

Het Atlasgebergte strekt zich uit over Marokko, Algerije en Tunesië. De berg Jbel Toubkal, is met 4.167 meter het hoogste punt van Marokko en Noord-Afrika. Door de afgelegen ligging van de dorpen en plaatsen in het gebergte lijkt de tijd er te hebben stilgestaan. Tijdens een autorit of een trektocht door het gebergte kom je er Berbers tegen die met kuddes schapen of geiten over de hoogtes en door de bergen trekken. Door het gebergte lopen enkele kleinere wegen, maar de meeste dorpen en gehuchten zijn alleen bereikbaar via steile muilezelpaden of hoge passen. De ongerepte natuur tijdens een tocht door het Atlasgebergte is overweldigend.

Bahiapaleis

Het Bahiapaleis van Marrakesh behoort tot de bekendste en drukstbezochte bezienswaardigheden van de stad. Het paleis is gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw in de Marokkaans, islamitische stijl. Het immense paleis is voor het overgrote deel geopend voor het publiek; alleen de delen die nog steeds in gebruik zijn door de koninklijke familie zijn dat niet. Het paleis is inclusief tuinen ongeveer achtduizend vierkante meter groot en heeft honderdvijftig verschillende kamers. Ondanks dat het paleis enorm groot is, is de ingang niet heel makkelijk te vinden. Dwalend door de straatjes rondom het paleis komen we verschillende toeristen tegen die naar hetzelfde op zoek zijn als wij. Na wat doelloos dwalen komen we uiteindelijk de ingang tegen. Deze is niet op de plaats die de mobile kaart aangeeft.

Leerlooiers van Fez

De bekendste bezienswaardigheid van Fez is misschien wel de leerlooierij van de stad. Normaal gesproken zijn deze te vinden aan de rand van een stad of daarbuiten. In Fez is deze, mede door rivier die er langsloopt, bijna midden van het historische centrum te vinden. Het beste uitzicht op de leerlooierij heb je vanaf een van de balkons rondom de looierijen. Bezoek je hier één van de terrassen, dan krijg je gelukkig een takje munt om de geur van de looierijen wat te kunnen verdoezelen. De lokale gids zal je wat over het proces vertellen en op de terugweg naar beneden zal er geprobeerd worden wat lokale producten aan je te slijten. Ondanks het feit dat het geheel aanvoelt als een ‘tourist-trap’, is een bezoek aan de leerlooierijen van Fez zeer zeker de moeite waard.

Cascades d’Ouzoud

De watervallen van Ouzoud behoren tot de mooiste en belangrijkste bezienswaardigheden van Marokko. Ondanks het feit dat in de directe omgeving van de watervallen behoorlijk wat hotels en campings te vinden zijn, zijn het voornamelijk dagjesmensen die er rondlopen. De beste periode om de watervallen te bezoeken is tijdens de lentemaanden. In deze periode is er voldoende water om de waterval in zijn volle glorie te kunnen zien. De waterval heeft een verval van ongeveer honderdtien meter. De weg naar de watervallen loopt naar de bovenzijde van de watervallen. Wil je de watervallen vanaf onderen zien, dan zal je via een wandelpad naar beneden moeten lopen. In de omgeving van de watervallen zijn er opvallend veel berberapen te vinden die proberen wat eten van de toeristen bij elkaar te schooien. Het is op bepaalde plaatsen toegestaan om te zwemmen bij de watervallen.

Al-Attarine Madrassa

De Al-Attarine Madrasa wordt gezien als het hoogtepunt van de Moorse architectuur in Fez. De Madrassa is te vinden midden in de kruidensouk en kan helaas niet bezocht worden door niet moslims. Wel staan er enkele deuren open, zodat je een kleine glimp kunt opvangen van de schoonheid van dit gebouw. De Al-Attarine Madrassa is gebouwd in de eerste helft van de veertiende eeuw en heeft in de loop der eeuwen niets van zijn schoonheid verloren. Het hele gebouw is aan de binnenzijde overvloedig gedecoreerd, al is hier aan de buitenzijde jammer genoeg niet veel van te zien.

Madrassa Bou Inania

In tegenstelling tot de Al-Attarine Madrasa, kan de Madrassa Bou Inania in Fez wel bezocht worden door toeristen. Je moet dan wel een kleine entree betalen. Eenmaal door de houten poort waan je jezelf in een andere wereld. De Madrassa Bou Inania is gebouwd in de tweede helft van de veertiende eeuw als Koranschool. Tegenwoordig is het een van de weinige geloofsgebouwen in het land die je als toerist kunt betreden. Het is de enige madrassa in Marokko die zowel een preekstoel als een minaret heeft. Door de eeuwen heen heeft het gebouw dienstgedaan als school, internaat en moskee. Tegenwoordig wordt het gebouw voornamelijk gebruikt als toeristische trekpleister. Je zal tijdens je bezoek ogen te kort komen, want iedere centimeter van het gebouw is uitbundig versierd met pleisterwerk en houtsnijwerk.

Stadsmuren van Meknes

Meknes, de minst bekende van de vier Marokkaanse koningssteden, wordt omringd door een immense muur van in totaal vijfenveertig kilometer lengte. Hierdoor heeft de stad in eerste instantie meer weg van een onneembaar fort dan van historische stad. In de stadsmuren zijn enkele prachtig versierde poorten te vinden. De mooiste zijn de Bab el-Berdaïna, de Bab el-Siba en de Bab el-Jedid. Mocht je wat langer tijd hebben tijdens je bezoek aan Meknes, dan is het aan te raden ook de stukken van de muur te bezoeken die buiten het toeristische deel van de stad bevinden. Je krijgt hierdoor een kleine inkijk in het dagelijks leven van de stad.

Hassantoren

De Hassantoren van Rabat is onderdeel van een niet afgebouwde moskee. De toren is gebouwd aan het einde van de twaalfde eeuw, het zou indertijd de hoogste minaret ter wereld moeten worden, als onderdeel van de tot dan toe grootste moskee ter wereld. Door het wegvallen van de geldschieter werd de moskee nooit afgebouwd. De onafgebouwde muren zijn tijdens een grote aardbeving verwoest, waardoor nu alleen nog de Hassantoren overeind staat. De toren wordt gezien als het symbool van de stad.

Mausoleum van Mohammad V

Tegenover de Hassantoren staat het Mausoleum van Mohammed V. Dit majestueuze complex behoort tot de mooiste gebouwen van de stad Rabat. In het Mausoleum is de sarcofaag van Mohammad de vijfde te zien; die is gericht op Mekka. Het hele gebouw is uitbundig versierd en wordt continue bewaakt door een erewacht. In de wintermaanden gekleed in het rood en in de zomermaanden in het wit. Vergeet tijdens je bezoek niet om even naar boven te kijken naar de twaalfkantige koepel van beschilderd mahoniehout.